Az önszeretet napja

  • 2018-02-14

Piros szívek itt, piros szívek ott. Csoki, virág, képeslap. Fehérnemű, cuki plüssmaci és szexiség. Ez a Valentin nap. Ez is lehet a Valentin nap. De nem mindenkinek.

Napok óta, ahogy a boltokat elkezdték feltölteni a Valentin-napi „kincsekkel”, belém hasított egy gondolat. FRUSZTRÁLTSÁG!

Most mindenhol ezerrel az arcunkba akarják nyomni, hogy itt a szerelem napja. Ez a szerelem napja. Légy szerelmes. Ma légy szerelmes. Vegyél ezt. Vegyél azt. Fejezd ki a másiknak, hogy ma mennyire szerelmes vagy.

És akinek épp nincs párja, társa? És aki épp nem szerelmes? Mi van azokkal, akik ezekben a napokban szakítottak vagy akit most hagytak el. Mi van az elvált emberekkel? Hogy érezheti most magát az, aki magányos? Kinek adnak ajándékot a szinglik? Hogyan fokozódik a hangulata annak, aki épp kapcsolati krízisben van? Ők ma mit csinálnak? Hogy éreznek, mit gondolnak?

Az e Heti gondolatokban a terápiás tapasztalataimat és ezzel összefüggésben a saját megélésemet szeretném megosztani Veletek. A klienseim nagy százalékban párkapcsolati problémával fordulnak hozzám. De aki például a gyerekével kapcsolatban, vagy betegséggel, munkahelyi helyzetekkel, stresszel kapcsolatos kérdésekre keresi a megoldást, ott is kisebb-nagyobb mértékben érinti a párkapcsolat kérdése. Azt tapasztalom, hogy a személyes történetek mentén valahol mélyen hasonló gyökere van mindegyik problémának.

Nézzünk a színfalak mögé! 

Van, aki már évek óta egyedül neveli a gyerekét, és jól van ezzel, kapcsolódni nem akar. Van, aki párt keres, de nem talál. Találkoztam olyan nővel is, aki sok év után is a másikat hibáztatja a rossz házasságért. Van, aki elhidegült a párjától, de nem tudja, hogyan élessze fel újra a lángot. Van, akinek a visszatérő rossz választásaival van problémája. Van, aki annyira fél a kapcsolódástól, hogy évekre elzárta magát és a munkájába menekült. Mi van ennek a mélyén? Miért van ez a sok fájdalom, csalódás, szenvedés, magány, félelem? Amikor igazán őszintén megnyílik valaki a terápiában, a legmélyén ez van: Nem szeretem magam.

„Az az ember, aki nem szereti önmagát, olyan, mint egy hordó, aminek nincs alja. A világ egyetlen trófeája sem tudja azt a lyukat betömni, amelyet önmagad elutasítása okoz. Az önmagadhoz való viszonyod minősége a kulcsa mindennek, és minden, amit megélsz, ezt a minőséget tükrözi vissza számodra. „ Veit Lindau

A párkapcsolatodhoz, a munkádhoz, a családodhoz és a gyerekeidhez kapcsolódó viszonyod mind azt mutatja, mennyire szereted önmagadat. Aki nem szereti önmagát, valójában élettelen, kiszáradt kapcsolatokat hoz létre és tart fent. Annak az élet küzdelmes, sóvárgással teli, örömtelen és cinikus.

Tudd, hogy Te sosem vagy egyedül! És sokan küzdenek hasonló problémákkal. Amin viszont dolgozni érdemes, hogy hogyan tudod önmagadat újra, vagy talán az életedben most először szeretni. Hogyan vagy képes a nehéz és frusztráló helyzetekben is átölelni és szeretni önmagadat? Hogyan tudod jól hasznosítani a környezet zavaró, agitáló viselkedését önmagad megismerésére és elfogadására? Hogyan tudsz az önszeretet, a gyógyulás és a fejlődés útjára lépni? Ezek a problémák mind megoldhatók, ezeken lehet segíteni. Sok ilyet láttam, sok ilyen helyzetben segítettem már.

Legyen ez a nap az önszeretet napja! És az összes többi probléma könnyebben a helyére kerül.

Az egyéni terápiák során ezeken a kérdéseken is dolgozunk. Minden egyes egyéni és online konzultáció egyéni és személyre szabott, mindig az adott problémához igazítom a módszert. Én itt és most abban tudok neked segíteni, hogy támogatlak és kísérlek az önszeretet útján! Jobban leszel! Még jobban!

 

További információ és időpontfoglalás itt: