A párkapcsolatokról

  • 2018-01-10

Az életünk talán egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen a párkapcsolatunk. Van-e jelenleg párkapcsolatod, és ha igen, abban hogyan érzed magad? Egyáltalán hogy vagy ezzel az egész kérdéskörrel?  Boldog kapcsolatban élsz? Bízol és bíznak benned? Őszinte vagy? Kiteljesedett? Elégedett? Hogy érzed magad a társaddal? Milyennek éled meg az életet a kapcsolatod tükrében? Napi rutinból, mókuskerékben éled a hétköznapokat? Kiégtél? Vergődsz? Vágyakozol? Keresgélsz? Csalódtál?  Elváltál? Újrakezdted? Magányos vagy? Kiábrándultál? Hogy érzed magad?

A párkapcsolaton keresztül az egész eddigi életünk mintázataira ráláthatunk. Megismerhetjük az eddig homályos, érthetetlen, megmagyarázhatatlan belső kérdéseinket. A jelenlegi, létező vagy nem létező párkapcsolatunk megértésén keresztül ráláthatunk a mély, tudattalan összefüggésekre, amik a múltban gyökereznek és a mai pillanatig befolyásolnak és „irányítanak.”

David Deida korunk egyik legelismertebb amerikai pszicho-szexuális szakértője, aki felállította az ún. párkapcsolati fejlődésvonalat. Ez alapján könnyebben ráláthatunk, hogy milyen kapcsolatban élünk, most épp hol tartunk, hol vagyunk a párkapcsolati fejlődésben. Deida három lépcsős fejlődésvonalat ír le. Mindannyian e három szakasz valamelyik pontján tartunk éppen. Fontos felismerni, hogy minden szint jó, minden szint megélésének helye és fontos szerepe van a fejlődésünkben, attól függően, hogy éppen az utunkon hol járunk.

1. szint a függő kapcsolatok

Mai napig ez a legjellemzőbb párkapcsolati forma, melyben régi, mondhatni klasszikus értékeket képviselnek a felek. A nő feladata az otthon és a család működtetése, a férfi feladata a pénzkereset, az anyagi biztonság, a védettség megteremtése.  Ebben a fajta egyensúlyban, szerepeiben mindkét fél megelégedettséget talál. Kölcsönös érzelmi függési mintázati forma jellemzi. A probléma ezen a szinten az agresszió, a macsóság, a hiszti, az ellenállás, az ösztönösség különböző formáinak a megjelenése lehet.

2. szint a fifti-fifti kapcsolat

Ez a független felnőtt emberek szintje, ahol a felek önállóan és egyenlően élnek a párkapcsolatban. Egyenlő jogaik vannak, nincs alá-fölérendelt viszonyuk. Ez a kiteljesedett emberek kapcsolódása, ahol mindkét félnek a személyes szabadsága a legfontosabb. Sokszor függetlenül, és magas önismerettel, tiszta kommunikációval működnek. Konfliktus esetén kontroll helyett kompromisszumokat hoznak.

3. szint a meghitt szövetség

A szívében megnyílt ember kapcsolódik egy másik ugyanilyen nyíltszívű emberrel. Ez a spiritualitás felfedezésének csodája önmagunkban és a másikban, és létrejön a transzcendenssel való kapcsolódás, az egységélmény is. Teljes odaadás, intimitás, a belső mélység megélése, megosztása és az önátadás jellemzi. Itt az ember célja az önmegvalósítás, hogy megadja a világnak azt, amiben a legtehetségesebb, és ehhez rendezi hozzá a párkapcsolatát is. Konfliktus esetén a megengedés, elengedés, az elfogadó, békés, megértő attitűd jellemzi.

Mi jut eszedbe, ha kimondod: kapcsolódás, kapcsolat, párkapcsolat? Mi a Te történeted? Hol vagy most? Mi a Te utad? Ha párkapcsolati problémád van, jelentkezz személyes Thetahealing konzultációra! Gyere! Jobban leszel! Még jobban!

Foglalj időpontot most!