A világ legbátrabb tette

  • 2018-02-02

„A világ legbátrabb tette nem más, mint ha megtanuljuk elfogadni saját történetünket, és közben mindvégig képesek vagyunk szeretni önmagunkat.” Brené Brown

Sok-sok éve foglalkoztat a bátorság kérdése. A saját történetemen keresztül  jutottam el oda, hogy most már másoknak segítek ezt megfejteni és az önszeretet útjára lépni. Ebben az írásban ezt a tapasztalatomat osztom meg.

Nézzünk egy kicsit a mélyére, hogy mi az, amit tenni tudunk és tennünk érdemes önmagunkért és az életünkért, és mit is jelent ez pontosan.

A legbátrabb tett. Gondolkodtál már rajta, hogy mi volt életed legbátrabb cselekedete? Mikor és hogyan voltál a legbátrabb? Bátornak lenni fára mászáskor, kiállni verset szavalni, elmenni életed első munkainterjújára vagy elvágni a gyereked köldökzsinórját. Mindegyik a félelem legyőzése. Nagy dolgok, nagy lépések. Biztosan rengetegszer voltál bátor, de mikor voltál a legbátrabb? Én azt hiszem akkor, amikor úgy döntöttem, saját magamat választom a szenvedés helyett. Amikor őszinte voltam. Bővebben, amikor váltottam, elváltam, kiléptem a sikeres belsőépítész cégemből és a gyerekkori álmom megvalósítása felé indultam.

... ha megtanuljuk elfogadni saját történetünket … Vagyis megértem, átdolgozom magamban a történetemet. Elfogadom, hogy honnan jöttem, honnan származom, ki a családom, kik az őseim, ki vagyok a családi rendszerben és miért vagyok most ott, ahol vagyok. Megértem, hogy minden úgy történt jól, ahogy történt, és valószínű, hogy mindenki a tőle telhető legtöbbet megtette, még ha nem is vagyok ettől boldog. Amikor meghozom a döntést, hogy akarok szeretni.

…és közben mindvégig képesek vagyunk szeretni önmagunkat . Az ember egyik, ha nem a legfontosabb szükséglete. A saját és a terápiás tapasztalatom szerint itt van a legnagyobb elakadás. A gyerekkori kötődés, a szülői gondoskodás hiánya sajnos arra tanít minket, hogy nem vagyunk elég jók, hogy nem vagyunk szerethetőek. Ez aztán átláthatatlan sűrű szövedékké nő bennünk, és kényszer pályára állít minket. Arra a pályára, hogy pótoljuk, ami hiányzik, és szerezzük meg a szeretetet mindenféle úton-módon.

A legnagyobb munka akkor kezdődik, amikor ezeket a mély hiányokat, elakadásokat felismerjük. Amikor a saját életünk problémáinak a nyomása alá kerülünk, amit már nem tudunk elhessegetni, nem létezőnek venni. Amikor már nem tudunk, és nem akarunk tagadni, hárítani, projektálni. Eljön a pillanat, amikor égető vágyat érzünk, hogy változtatni akarunk. Nem megspórolható az a munka, hogy önmagunkkal bátran szembenézzünk és megkeressük a saját válaszainkat a történetünkre.

Rengeteg módszer, eszköz és lehetőség van, tehát élj vele, használd! Keresd meg, találd meg! És akkor a Szeresd önmagad és a történetedet nem csak egy frázis lesz, hanem egy valódi belső munka által mélyen megtapasztalt és megélt erő lesz benned, ami ezután mindig vezet fog az utadon.

Én itt és most abban tudok neked segíteni, hogy ha eljössz hozzám, együtt kibogozzuk a történeted összegubancolódott szálait és végre megértheted a saját történetedet. Jobban leszel! Még jobban!

Foglalj időpontot most!